sábado, 14 de mayo de 2022

Experiencies Educatives Inspiradores

En el següent enllaç trobarem projectes amb efectes trasformadors, en el quals, fan ús de les tecnologies:



Ací us deixe un resum d'un dels projectes inspiradors:

EL ENTORNO COMO BASE DEL APRENDIZAJE COMPETENCIAL

                                                                                               La hoz de Marín.   


Aquesta experiència educativa inspiradora sorgeix en un col·legi d'una xicoteta localitat, anomenada Archidona, Es caracteritza per ser un centre amb pràctiques innovadores. La planificació del projecte ha estat elaborada entre el professorat i alumnat del tercer cicle de primària. Simultàniament, durant el desenvolupament del treball també han tingut en compte continguts de diferents àrees del currículum.
Per a elaborar el producte final es va fer necessari primer una planificació de les diverses tasques i repartiment d'aquestes per a fer el treball de manera grupal i organitzat. En el projecte s'ha desenvolupat un estudi i disseny de materials educatius digitals sobre les característiques del medi natural, les espècies animals i vegetals que habiten en els diferents paratges naturals de la localitat, posant en valor aquests espais naturals i amb repercussió externa.
Per a això, han realitzat diverses sortides a aquests paratges amb visites de biòlegs experts, a més, han integrat la tecnologia de manera natural en el desenvolupament del projecte aportant una motivació extra a l'alumnat. Per exemple, han creat un blog i pàgina web, textos, àudios, imatges, vídeos, presentacions, codis QR, etc. Així mateix, van col·locar senyals informatius en el paratge natural perquè les persones que el visitin tinguin informació d'aquest. Té el valor afegit d'observar com el seu treball serveix per a uns altres.
Així doncs, resulta ser un projecte amb gran potencial educatiu, amb ell s'ha aconseguit obrir nous espais significatius per a l'aprenentatge en utilitzar un entorn pròxim diferent a l'aula o el centre, de manera que, permet prendre consciència i valorar el patrimoni natural i cultural que els envolta i col·laborar en la seva conservació i millora. A més, aquest tipus d'experiències permet donar un enfocament global a l'aprenentatge i ajuda a aconseguir diverses competències de manera activa i efectiva.
Al mateix temps, aquesta experiència pot ser extrapolable a qualsevol altre aspecte del centre educatiu o amb qualsevol altre element del barri com els seus carrers emblemàtics, zones d'oci o aprenentatge, aspectes com la climatologia, etc.

L'enllaç del projecte és el següent:


Quina idea em suggereix aquesta experiència per a quan sigui mestre?

Seguint la línia de l'experiència anteriorment exposada, en el nostre projecte pretenem que el nostre alumnat puga descobrir el seu entorn més pròxim, és a dir, les característiques del seu barri, els espais verds, d'oci, d'estudi, parcs, comerços, obres d'art, esdeveniments, reciclatge, persones que valoren i contribueixen a la millora del seu barri i conèixer tot allò que alumnat tingui interès; oferint-li un aprenentatge significatiu. Així mateix, ens servirà com a fil conductor per a desenvolupar altres aspectes del currículum de diferents àrees, per a tractar de donar un enfocament unificat i global a l'aprenentatge del nostre alumnat i els ajude a aconseguir les competències de manera activa i efectiva.
El projecte es planificarà de manera conjunta, com també el repartiment de les diverses tasques i la seua elaboració. Poden ser diverses aquestes tasques, per exemple, que cada grup s'enfoque en les característiques sobre un tema determinat, diferent per a cadascun. Una altra manera de repartir seria que cada grup s'enfoque en alguna característica concreta sobre un tema comú. Encara que, certament tot està connectat i tractarem de veure aquestes connexions.
Per descomptat, recorreran els carrers del seu barri o poble, reconeixeran i s'informaran sobre les característiques o el tema acordat. Tractaran d'involucrar a familiars i persones conegudes, com també convidarem a persones suggeridores del barri. Així mateix, els proporcionarem diferents possibilitats per a treballar amb eines adequades que els permeta també realitzar cerques d'informació i contrastar-la, perquè puguin dissenyar i desenvolupar continguts i materials digitals i físics, d'interès personal i global per a la comunitat.
Al final, com a resultat del seu treball i reflexió podran tenir a l'abast allò positiu que es troba en el seu entorn pròxim, al mateix temps, podran observar les mancances del barri i oferir millors solucions. Resultats que portaran també a la creació de panells informàtics, vídeos, imatges, webs, blogs, fòrums oberts, àrees de debat, etc., convertint així, a l'alumnat, en el principal protagonista del seu aprenentatge i motor de canvi, amb la fi idíl·lica o esperançadora d'arribar a aconseguir tot allò que es proposem.
Es tracta d'aconseguir nous actors de l'ensenyament, d'obrir nous espais significatius per a l'aprenentatge, de tal forma que permeta prendre consciència i valorar a totes les persones de totes les edats i condicions, com també, la diversitat del patrimoni natural i cultural que els envolta i col·laborar en la seva conservació i millora. Posar el valor d'una experiència col·laborativa, en convertir-se en un educador més per a les altres persones del barri i tot aquell que vulga passar per ell; volem fomentar la participació i connectar l'escola amb el barri i els seus habitants.

“Compartir una idea que t'importa és una manera generosa de canviar el teu món per a millor” Steh Godin

martes, 10 de mayo de 2022

Ressenya bibliogràfica d’un article relacionat amb l'ús de les tecnologies en el context educatiu


En la present ressenya comentaré el treball d'investigació de David Pulido Salas, realitzat al centre escolar concertat Sant Pere de Palma en el començament del primer curs després del confinament sobre la utilització dels recursos TIC i les TAC en el procés d'ensenyament i aprenentatge. L’autor justifica que hi ha molts estudis que demostren un gran augment de la presència de les tecnologies a les aules escolars i, també, altres que manifesten que la imposició de la tecnologia no sempre esdevé un recurs significatiu per a la pràctica docent.

Per portar a cap l'estudi han comptat amb 77 docents participants que han implementat aquests recursos a les aules del centre, amb el suport de l'equip directiu del centre. Argumenta que, han tingut en compte que el professorat s'ha implicat a l'hora d'implementar els recursos TIC i TAC a la seua pràctica diària, amb una visió més enllà de centrar-se sols en la recollida d'informació, i veure a la tecnologia com un recurs didàctic amb un objectiu d'oferir una millora en la qualitat i el rendiment acadèmic de l'aprenentatge i el coneixement.

Tot seguit del procediment pràctic han dut a terme qüestionaris com a instrument d'avaluació. L'anàlisi de les dades ha sigut mitjançant el programa estadístic SPSS21 i els resultats obtinguts de la plataforma Google Forms. Després de contrastar les hipòtesis amb la pro
va khi quadrat no hi han trobat diferències estadísticament significatives entre l'etapa educativa del centre i l'ús diari dels recursos TIC i amb la implementació setmanal dels recursos TAC.

En altra instància, remarca que els recursos TIC més utilitzats pels docents participants són el projector i la pantalla o pissarra, i les tauletes. Dels recursos TAC destaquen el Kahoot i el Google Classroom; i argumenta que, no hi ha altres estudis per poder contrastar.

Finalment, argumenta que, han pogut identificar un augment de la motivació i l'atenció de l'alumnat, els membres directius estaven convençuts de les millores del procés d'aprenentatge i el clima que es crea a les aules en implementar els diversos recursos TIC i TAC. Assegura que, per assolir una millora cal mantenir formats als docents de manera permanent i actualitzada. A més, infereix que hi ha escàs nombre d'estudis sobre aquesta temàtica i caldrà indagar més en profunditat.


Bibliografía

Pulido, D. (2021) TIC-TAC a l’educació de la nova normalitat. Anuari de l'Educació de les Illes Balears, 392-400. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8232191


Experiencies Educatives Inspiradores

En el següent enllaç trobarem projectes amb efectes trasformadors, en el quals, fan ús de les tecnologies:   https://intef.es/recursoseducat...